Babakötvény 1x1

 

Mi a Babakötvény?

A Magyar Államkincstár által nyújtott, törvényben rögzített támogatás, mely minden 2005. december 31. után született magyar állampolgárságú, magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermeket alanyi jogon megillet.

Összege

Az alaptámogatás egyszeri 42.500 Ft. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak; átmeneti vagy tartós nevelésben levő gyermekek esetén a 7. és 14. életév betöltésekor további támogatás jár.

Teendők az igényléshez

A Babakötvény alaptámogatását nem kell igényelni, a gyermek anyakönyvezése után automatikusan kerül a Magyar Államkincstárban vezetett névre szóló számlára. Erről a szülő levélben értesítést kap.

További pénzbefizetés

A születéskor kapott alaptámogatás a család által is tovább növelhető. Ehhez azonban a szülőnek Startszámlát kell nyitnia a Magyar Államkincstárnál. /Korábban bankoknál is lehetett, ez a lehetőség azonban már megszűnt./ Az így megnyitott Startszámlára lehet elhelyezni a további befizetéseket, melyek változó kamatozású állampapírban /úgynevezett Babakötvényben/ vannak.

Babakötvényt bárki vásárolhat a Magyar Államkincstárnál Startszámlával rendelkező gyermek javára.

Állami támogatás

A Startszámlára kerülő összegek után további állami támogatás jár, a befizetett pénz 10%-a, de maximum évi 6.000 Ft.

A kamatozás mértéke

Mivel a Babakötvény nem más, mint változó kamatozású állampapír, így minden évben az átlagos infláció mértékével párhuzamosan változik a kamatozása. Az alapkamat évente kerül meghirdetésre. Ehhez járul az ún. kamatprémium. 2014-ben az alapkamat 1,7% volt, ehhez járult 3% kamatprémium.

Mikor vehető fel a megtakarított pénz?

A Babakötvény számlán összegyűjtött befizetések és kamatai kizárólag a gyermek 18 éves kora után vehetők fel. Ez alól a szabály alól semmilyen kivétel nincsen. /Igazolható rendkívüli körülmények, pl. a gyermek betegsége sem jogosít fel a korábbi felhasználásra./

Pénz átvételére jogosult személy

A Babakötvény számlán összegyűlt pénzt kizárólag a gyermek veheti fel, 18 éves kora után. /Elméletben tehát nincs szülői beleszólás a Babakötvény felhasználását illetően./

Mire fordítható?

Az összeg csak a törvényben meghatározott célokra használható fel:

  • lakás,
  • tanulmány,
  • családalapítás,
  • egyéb életkezdési célok.

A számlán összegyűlt teljes összeg felhasználásáról majd el kell számolni. Az elszámolás módja azonban jelenleg még nincs pontosan körvonalazva.

Kiknek ajánlom?

Azoknak a szülőknek érdemes megtakarításaikkal kiegészíteni a Babakötvényt, akik semmiképpen sem szeretnék a pénzt felhasználni a gyermek 18 éves kora előtt /ez ugyanis nem lehetséges/.

Azoknak a szülőknek különösen ideális megoldás ez a takarékoskodási forma, akik nem tudják felvállalni a rendszeres havi megtakarításokkal járó kötöttségeket, és tetszés szerinti időközönként szeretnék befizetni felesleges, akár csak egy-kétezer forint összegű pénzüket.

A Babakötvényre kerülő befizetések után 10% állami támogatás jár, de ennek összege maximum évi 6.000 Ft /nem havi 6.000, ahogy sok szülő hiszi/. Ezt az összegű állami támogatást már évi 60.000 Ft befizetéssel is el lehet érni. Az ennél nagyobb összegű megtakarítások indításához érdemes megismerni az egyéb gyermekmegtakarítási formákat is >>

 

 

TOP 5, avagy az 5 legfontosabb kérdés döntés előtt

1. Mikor?

Ez az, amit nem lehet elég korán kezdeni. Vannak szülők, akik már a gyermek megszületése előtt gondolnak erre. A legideálisabb esetben egy gyermekmegtakarítás a kicsi 1 éves kora előtt elindul. /Sok családban a keresztelőre kapott összeg adja az alapját./ Semmiképpen ne halogassuk túl hosszú ideig a megvalósítást. Egyetlen elvesztegetett évvel is sok pénztől foszthatjuk meg gyermekünket!

2. Hogyan?

Internet, barátok, rokonok, munkatársak? Csak akkor érdemes a közelállók köréből kérni segítséget a megoldáshoz, ha egészen biztosak lehetünk abban, hogy a szimpátia mellett komoly szakmai tudás is áll. Nem mellékesen egy kívülálló szakember esetén mindkét részről könnyebb objektívnek maradni bármilyen helyzetben.

3. Mit?

Egyből egyet kiválasztani nem választás! Az igazi választás arról szól, hogy többféle lehetőség megismerése után döntünk a számunkra legjobb mellett. Érdemes ehhez olyan pártatlan szakember véleményét kikérni, aki nem csupán egyetlen céget képvisel, és így utánjárás nélkül kényelmesen, ugyanakkor objektíven összehasonlítható többféle megtakarítási forma. Ily módon olyan szempontokra is fény derülhet, amikre magunktól talán nem is gondolnánk.

4. Milyent?

A gyerekmegtakarítások között is vannak sablonmegoldások és vannak egyénre tervezett, egyedi konstrukciók. /Ráadásul utóbbiak sem biztos, hogy többe kerülnek./ Éljünk tehát a lehetőséggel, szánjunk időt arra, hogy terveztessünk saját igényeinknek megfelelő, rugalmas megoldást!

5. Mennyit?

Csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér! De addig mindenképpen érdemes. Sőt! Saját lehetőségeinken túl célszerű számba venni, milyen segítségre számíthatunk a család többi tagjától /nagyszülők, keresztszülők, stb./ Az ő vállukról is levehetjük a gyakran felesleges ajándékozás terhét is, ha van egy tuti jó hely, ahova tehetik azt a pénzt, amit gyermekünkre szeretnének fordítani.

+1 ???

Azt se feledjük, hogy rendkívüli kiadások voltak, vannak és lesznek is. Amikor az egyik elrendeződik, jön helyette másik. Aki mindig csak arra vár, hogy ideális legyen a helyzet, annak a gyermeke soha nem fog megtakarított pénzzel rendelkezni!